Dünyanın en büyük ve en eski yeraltı yerleşim alanı olan bölge, sit alanı ilan edilerek turizme kazandırıldı. TOKİ Başkanı Turan: Bölgede tarihle ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor..

Toplu Konut idaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın 2014'te Nevşehir merkezde yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi, tarihi bir yeraltı şehrinin ortaya çıkmasını sağladı. Nevşehir Kalesi'nin eteklerindeki bin 500 gecekonduyu yıkan TOKİ, 90 milyon TL harcama yaptı. Ancak tamamen temizlenen 600 bin metrekarelik alanda yeraltında tarihi bir kente rastlandı.

Dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen yeraltı şehrinin bulunmasıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Toplu konut projesinden vazgeçtiklerini, harcanan 90 milyon TL'yi de zarar olarak görmediklerini vurgulayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan çalışmaları şöyle değerlendirdi: "Burası, Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Bölge 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor.

'Turizme katkısı büyük olacak'

Bölgede Ortodoks dönemine ait yeraltı kilisesinin ortaya çıkarıldığını aktaran TOKİ Başkanı Turan, yapıdaki fresklerin de çok önemli bulgular olduğunu ifade etti: "Bu, dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan. Hizmete açılmasıyla birlikte turizme katkı sağlayacak." değer katacağının çalışması yapılıyor. Geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarihle ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Bu bulgular Anadolu'nun tarihine yeni değerler katacak." 

Habertürk Gazetesi