- KATILIMCILIK ESAS ALINACAK: Yerel yönetimlerde imar değişikliği, kaynak tahsisi gibi karar alma süreçleri internet üzerinden yayımlanacak. Daha önceden belediyenin imar dairesinde askıya çıkan değişiklikler muhtarlık ilan tabelalarında artık halkla paylaşılacak.
- İHTİSAS MAHKEMESİ: Çevre, enerjide olduğu gibi imar alanında da ihtisas mahkemesi kurulacak. İmar uygulamalarında alt düzeydeki imar planlarının bütünlüğü korunacak.
- DÖNÜŞÜMDE YENİ YAKLAŞIM: Kentsel dönüşümün gayrimenkul odaklı, emsal artışına dayalı yaklaşımdan kurtulması sağlanacak. İmar planları ve kentsel tasarımlar, kentin dokusuna uygun olacak.
- İSTANBUL'A ÖZEL 2 BAŞLIK: İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanların planlaması yapılırken nüfus yoğunluğuna göre afet-acil durum toplanma alanları oluşturulacak.
- YERLİ MALZEME ÜRETİMİ: Kentsel dönüşüm çalışmalarında yerli ve yenilikçi malzemelerin üretilmesi desteklenecek.
- ULAŞIM PLANLARIYLA UYUM: İmar planları ile ulaşım ana planlarının uyumlu olmasını sağlayacak bir koordinasyon mekanizması kurulacak. Nazım planlarda yeni alt merkezler tanımlanacak.
- GAYRİMENKUL DEĞER BİLGİ MERKEZİ: Tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatın kaydedilmesi, değer artışlarının tespiti, taşınmaz değer haritalarının oluşturulması için gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak.
- İLLER BANKASI DESTEK VERECEK: Kentlerin özgün kimliğini geliştirmek üzere İller Bankası tarafından yerel yönetimlere yönelik destek programları geliştirilecek.
Hazal Ateş / Sabah