İmar affı başvuru formu; ilgili yapıya ait bilgileri içeren bir belgedir. Form içerisinde ilgili yapıya ait adres, bina bilgileri ve başvuru sahibinin bilgilerinin yanı sıra yapının bulunduğu ait bölgedeki teknik ve imari bilgileri yer almaktadır.

İmar affı başvurusu ilgili yapının sahibi, müteahhidi veya yapının yöneticisi tarafından hazırlanan imar affı başvuru formu ile ilgili belediyelere yapılmaktadır.

İmar affı müraacatları istenirse iadeli taahhütlü olarak posta ile de yapılabilir. Posta ile yapılan müracaatlarda dilekçenin postaya verildiği tarih müracaat tarihi sayılır. İmar affı başvurusu; imar mevzuatına aykırı yapılar ve gecekonduların bulunduğu ildeki valiliğe veya belediyelere doğrudan başvuru yöntemi ile yapılmaktadır. Türkiye genelinde milyonlarca mülk sahibini etkileyecek olan imar barışı ile kaçak olan ve ruhsatı bulunmayan yapılara yönelik bir anlamda “af” çıkartılıyor.

İmar affı başvuru formu !

31 Aralık 2017 öncesinde yapılan binaları kapsayacak olan imar affından faydalanabilmek için imar affı başvuru formu ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Başvuru formunun başvuru sahibi tarafından ilgili belediyelerden temin edilmesi bekleniyor.

İmar affı başvuru şartları nelerdir?
Başvuru; Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca tespit edilip, valilik ve belediyelerce; dış temsilcilikler için de Dışişleri Bakanlığınca çoğaltılacak form dilekçe ile yapılır. Form dilekçeye Madde 8‘de belirlenen tespit ve değerlendirme belgeleri eklenir. Başvuru; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yapılır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yurt dışında çalışan işçiler ile daimi görevde bulunanlar ve görevi yurt dışında üç aydan fazla devam edenler için müracaat süresi 12 aydır.

Üzerinde yapı yapılmak suretiyle arsa ve arazisi, tecavüz veya işgal edilen malikler de ilgili idarelere yardımcı olmak üzere arazi ve arsalarının ada ve parselini, tecavüz ve işgallerin zaman ve miktarı hakkındaki mevcut bilgileri havi bir form dilekçe ile müracaat masrafını ödemeden müracaat edebilirler.
16/03/1983 tarihli ve 2805 sayılı Kanun gereğince yapılmış olan müracaat işlemleri ayrıca bir ücret alınmadan geçerli olup, hak sahipleri bu Kanuna göre istenilecek belgeleri dosyalarına ilave ederler.

 (Değişik fıkra: 18/05/1987 - 3366/1 md.) Süresi içinde belediye veya valiliğe müracaat etmeyen kişilere ait yapıların belediye veya valiliklerce, elektrik, su, kaçak inşaat zaptı veya benzeri kayıtlar veya haritadan incelenerek, ayrıca mahallinde araştırılarak tespit ve değerlendirme işlemleri tamamlanır. Ancak bu gibi hallerde 18 inci maddeye göre alınacak harçlar ve ekli cetvele göre tahakkuk ettirilecek harç beş kat ve peşin alınır.

İmar affı başvuru formu ile ilgili haberin yanı sıra imar affı ile ilgili merak ettikleriniz için diğer sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr