Akpınar ve 1050 Konutlar....

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Akpınar Mahallesi’nde 42 hektar alanda 2 bin 290 konuttan oluşan bu bölgede yaşayanlar 12 yıl boyunca binalarının kentsel dönüşümle yenilenmesini beklediler.

Defalarca çeşitli girişimler ve projeler hazırlansa da işin hem sosyal mutabakatı hem de bürokratik tarafı bir türlü aşılamadı.

Ülkemizde yaşanan son depremler ve riskli yapı stoğunun ciddi seviyelerde olması başta bölgede yaşayan vatandaşlarda korku dolu bir bekleyişe sebep oldu. 

Tam da bu zamanlarda konut üretimi sektörünün en güçlü markalarının başında gelen Bakyapı elini taşına koydu ve hazırladığı projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve yetkililerine sundu. O dönem ciddi bir emek ve mesai harcayan Bakyapı bu işe sadece ticari değil aynı zamanda sosyal bir proje olarak baktığı için tabir-i caizse bölgenin kaderi olacak bir dönüşüm için ilk kıvılcımı yakmış oldu.

Peki sonra ne oldu?

Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibi bölgedeki kentsel dönüşüm ihtiyacını giderebilmek için bürokratik çalışmaları zor da olsa tamamladı ve bölgede yeni bir dönem başlamış oldu.

Bakyapı öncülüğünde başlanılan süreçte Bursa’nın önemli firmaları da bölgedeki kentsel dönüşüm sürecine dahil oldu ve binlerce kişinin evinin yenilenmesi süreci başladı.

İşin tam ortasında olan biri olarak neredeyse bölgenin 12 yıllık hafızasını biliyorum. Orada yaşayan insanların hangi korkularla neler yaşadığının en canlı tanıklarından biriyim.

Bugün itibariyle geldiğimiz noktada görüyoruz ki artık bölgede bir umut ve gelecek yeniden inşa ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör’le projede gelinen son durumu da konuştum.

Veysel bey, 2023 yılının Kasım ayında ilk blokların ruhsatlarını düzenlendiğini ve projede 55 bloğun mimari projeleri Büyükşehir Belediyesine teslim edildiğini, 34 bloğun mimari onayı alındığını ve 22 bloğun ruhsatlarınında düzenlendiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde de 6 bloğun da ruhsatlarının yazılmasıyla sayının 28’e ulaşacağını biliyoruz.

2 Soruda Bakyapı ve 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi

Veysel Bakgör’le yaptığım görüşmede 2 önemli soruyu da kendisine yönelttim.

1- 1050 Konutlar projesinin üretim sürecinde herhangi bir sorun var mı ?

Bakyapı’nın konut üretimi proseslerindeki derin bilgi birikimi ve tecrübesinin bu projeye en üst düzeyde adapte edildiğini belirtmek isterim. Bu proje ulusal anlamda kentsel dönüşümün nasıl yönetebileceğine dair bir çok farklı örneği içinde barındıran bir proje olacağından emin olabilirsiniz. Geldiğimiz noktada Bakyapı kendi mülkiyetinde olan toplam büyüklüğü 130.000 metrekare kapalı Lojistik depolarında özellikle yapılan bu projenin; kapısından, penceresine, betonundan, duvar kağıtlarına, seramiğinden, parkelerine mutfak tezgahlarından, dolaplarına, asansörlere varıncaya kadar tüm ürünlerini, malzeme ve materyallerini satın almış ve depolamış durumdadır.

2- Projedeki otopark alanlarının son durumu nedir ?

Söz konusu bölgede 120.000 metrekare milli Emlak’a ait yerler Büyükşehir Belediyesi tarafından önceki yönetim döneminde satın alınmış, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’nde kalacak zemin altı otopark alanları yapılması konusunda karşılıklı mutabakata varılmış, ilk otopark projelerinin onayını şirketimiz almış ve tek kat olarak düşünülen bazı bölge otoparklarını iki bodrumlu otopark olarak yapmakta dahil, süreç nihayetinde netleşmiştir. Mevcut şu anda iki farklı bölgedeki iki katlı yeraltı otoparklarının inşasını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Şunu özellikle belirtmek isterim ki bugüne kadar bir gün dahi projemiz belediye tarafından ne durdurulmuş, ne de süreç yönetiminde bir tıkanma olmuştur. Sadece imar hakları ve otoparklar konusundaki uygulamalarda belirsizliklerin olduğu aksaklıklar tespit edildiğinde çözüm üreterek süreç yönetilmiştir.

Günün sözü; "Doğruluk, sonsuzluğun güneşidir; nasıl olsa doğar"