Bilindiği gibi inşaat sektörünün geleceğini doğrudan etkileyecek olan "yeni imar kanunu" merakla bekleniyor. Hatta olası senaryolar daha şimdiden konuşulmaya başladı bile...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Fatma Güldemet Sarı'nın bu konudaki görüşleri ve alacağı kararlar şüphesiz büyük önem arz ediyor. Öyle ki alınacak her yeni karar inşaat sektöründe yeni bir dönemi başlatacaktır.

Sakın Bakan göreve yeni geldiğinde kendisini ziyaret etmiş ve güncel konular hakkında görüşlerini alarak bakış açısını anlamaya çalışmıştım. Geldiğimiz son noktada gördüğüm odur ki Sayın Bakan beni şaşırtmadı. İnşaat sektörünü tanıması, konulara çok yönlü hakim olması ve mesleğinin de mimar olması nedeniyle özellikle "imar kanunu" kapsamında atacağı adımların "genel kriterlere" bağlı olacağı kanaatindeyim. 

Tam da bu  noktada Sn.Güldemet Sarı'nın yaptığı son açıklamalara dikkat çekmek istiyorum. Çünkü yapılan bu açıklamalar aynı zamanda yeni çıkacak imar kanunu hakkında bize önemli ipuçları veriyor. Zira inşaat sektörünü ve bağlı sektörleri doğrudan etkileyecek bu yeni düzenlemeler büyük önem taşıyor. 

İşte 5 soruda yeni imar kanunu hakkında merak edilenler;

1- Yeni imar kanunu ne zaman çıkacak?  
Sayın Bakan yeni imar kanunu ile ilgili oluşturulan takvim olarak 2017 yılının başını işaret ediyor. Muhtemel tarih Ocak ya da en geç Şubat sonu olabilir...

2- Yeni kanunun içeriği nasıl olacak?
Yeni imar kanunun içeriğinde şuanda kullanımda olan yasaya göre önemli değişikler yapılması bekleniyor. Değişikliklerin başında ise belediyeler arası farklılık gösteren uygulamaların haksızlığa neden olduğu için yeniden düzenlenmesi geliyor.

Bu noktada Bakan'ın açıklaması ise şu şekilde"İmar yönetmeliğinde bir alan hesabı var. Bu hesaba göre, boşluk alanı hesaplanırken bir belediye bunu duvar içinden ölçebilir. Başka belediye duvar ortasından veya duvar dışından ölçüm yapabilir. Bunlar işi yapan kişinin inisiyatifine kalmış. Bu durumda 20 katlı bir binada 40 metrekare bir alan kazanmış olursunuz bu da ortalama küçük bir dükkân yapar. Hesaplamaların bu kadar farklı olmaması lazım. Standart getirmemiz gerekiyor. Gerekirse ortak kullanılacak bir şema çizerek, herkesin buna göre işini yapmasını sağlayacağız. Yönetmeliklerin çok fazla yoruma açık olmaması lazım.''


3- Tek tip imar uygulamasına geçilecek mi?
Açıkcası inşaat sektörünün en çok merak ettiği konuların başında tek tip imar yönetmeliği konusu geliyor. Ancak yapılan son açıklamalara göre tek tip imar yönetmeliği birtakım yeni düzenlemeler ile güncellenerek yürürlüğe girecek gibi duruyor.

4-İnşaat sektörü profesyonel bir kimlik kazanabilecek mi? Gayrimenkul sertifikası nedir?
Yeni imar kanunu ile birlikte inşaat sektöründe üretim yapmak isteyen firmalara gayrimenkul sertifikası zorunluluğu getiriliyor. Sektörü merdiven altı üreticilerden korumak istediklerini söyleyen Bakan Sarı, işi ehline teslim etmenin en doğru yöntem olacağını düşünüyor. Yeni düzenlemelerde bu doğrultuda olacaktır.

5- Kentsel dönüşümde yeni bir dönem mi başlıyor?
Kentsel dönüşümde hak sahipleri ve müteahhit firmalar arasındaki makas gittikçe açılıyor. Bu yüzden mevcut yasada yeni düzenlemeler yapılması kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Bu konuda Bakan'ın açıklamaları ise şu şekilde; "Ada bazlı dönüşüme geçmemiz lazım. İhtiyaç olabilir, bina riskli olabilir ama bütüncül olarak baktığımızda istediğimizi karşılamıyor. Yasa tek tük parsel bazında riskli binaların dönüşümünde de kullanılabiliyor. Ama bunu yaparken eğer anlaşılabiliyorsa ada bazlı dönüşümle hedefimize ulaşabileceğimiz bir çalışma olarak görüyorum. Yoğun yerleşim alanlarında zorlayabilir ama daha geniş alanlarda ada bazlı çalışmalar rahat yapılabilir."


Utku Çalışkan / EmlakSayfasi.com.tr
[email protected]